ČBK - Papež: Používat Boží jméno k ospravedlňování násilí je rouhání

15.11.2015 15:39

Papež: Používat Boží jméno k ospravedlňování násilí je rouhání

15. 11. 2015, 15:39

Papež František dnes (15. listopadu 2015) při nedělní modlitbě Anděl Páně znovu vyjádřil svůj zármutek nad pátečními teroristickými útoky v Paříži. Tyto činy odsoudil jako potupu důstojnosti člověka a používání Božího jména k jejich ospravedlnění označil za rouhání. Text přinášíme v plném znění.

"Drazí bratři a sestry,

chci vyjádřit svou bolest způsobenou teroristickými útoky, které v pátek pozdě večer zkrvavily Francii a zanechaly mnohé oběti. Prezidentovi Francouzské republiky a všem občanům vyjadřuji svou bratrskou upřímnou soustrast. Jsem nablízku především rodinám těch, kdo ztratili život nebo byli zraněni.

Tolik barbarství v nás vyvolává zděšení a ptáme se, jak může srdce člověka vymyslet a uskutečnit tak strašlivé události, které otřásly nejen Francií, ale celým světem. Tváří v tvář těmto skutkům není možné neodsoudit neslýchanou potupu důstojnosti člověka. Chci znovu jasně zdůraznit, že cesta násilí a nenávisti neřeší problémy lidstva, a že používat Boží jméno k ospravedlnění této cesty je rouhání.

Vyzývám vás, abyste se připojili k mé modlitbě: svěřme Božímu milosrdenství bezbranné oběti této tragédie. Nechť Panna Maria, matka milosrdenství, vzbudí v srdcích všech lidí myšlenky moudrosti a předsevzetí míru. Prosme ji, aby ochraňovala a bděla nad drahým francouzským národem, první dcerou církve, nad Evropou a celým světem. Všichni společně se chvíli modleme v tichu a pak se pomodleme Zdrávas, Maria.

(přeložil: Ondřej Mléčka; ilustrační foto: Alan Holdren/ CNA)

Autor: Zuzana Lášková