Jak získat plnomocné odpustky v roce Dona Boska

11.08.2015 15:07

Jak získat plnomocné odpustky v roce Dona Boska

11. 8. 2015, 15:07

Na žádost hlavního představeného Salesiánské kongregace byla papežem Františkem pro jubilejní rok Dona Boska udělena možnost získat plnomocné odpustky připadající buď na neděli 16. srpna 2015 nebo na kterýkoliv den při návštěvě chrámu postaveného ke cti sv. Dona Bosca.

Řím/Praha: Zpráva z Apoštolské penitenciárie uvádí, že pro jubilejní rok Dona Boska byla Svatým otcem udělena možnost získat plnomocné odpustky, které mohou členové Salesiánské rodiny a ostatní věřící obdržet pro zemřelé, kteří se nacházejí v očistci.

Pro jejich získání je nutné splnit obvyklé podmínky tj. svátost smíření, svaté přijímání, modlitba na úmysl Svatého otce a zúčastnit se bohoslužeb konaných k poctě svatého Dona Boska nebo se pomodlit před jeho ostatky či obrazem (zahrnuta by měla být modlitba Páně, Vyznání víry, modlitba k Panně Marii a invokace ke svatému Donu Boskovi).

Získání odpustků je možné 16. srpna 2015, v den 200. výročí narození Dona Boska, nebo kdykoliv při návštěvně chrámu postaveného k jeho cti: v Castelnuovo Don Bosco na Colle Don Bosco (místo narození Dona Boska v Becchi) nebo v bazilice zasvěcené Panně Marii Pomocnici v Turíně (zde jsou uchovány světcovy ostatky).

Všichni křesťané omezeni kvůli nemoci nebo stáří, mohou rovněž získat plnomocné odpustky za obvyklých tří výše zmíněných podmínek a při recitování zmíněných modliteb v místě, kde bydlí, před obrázkem sv. Dona Boska, ve spojení s jubilejními oslavami.

Nedělí 16. srpna se uzavírá jubilejní rok Dona Boska a zároveň vyvrcholí oslavy světcova narození v jeho rodišti za přítomnosti 5 tisíc mladých a představených kongregace Salesiánů Dona Bosca.

zdroj: P. Pavel Caha SDB, ZENIT, foto: Instituto María Auxiliadora Neuquén/BY-SA

Autor: Zuzana Lášková

zdroj: https://tisk.cirkev.cz/z-domova/jak-ziskat-plnomocne-odpustky-pro-rok-dona-boska/